Lähes pieruvapaa hernekeitto

Tuote tuotteen kokonaishinta tarvittavan määrän hinta kilohinta
Herneet 500g n. 1 euro
Naudan jauheliha 400g n. 3-4 euroa
Suolaa 2 tl
Timjamia 1 rkl
Meiramia 1 rkl


Keiton puolitusohje alla.

Lähes kaikilla on jonkinlainen muisto siitä, kuinka hernekeitto voi aiheuttaa ilmavaivoja, eli syöjää voi ruveta pierettämään. Tämä ohje on syntynyt melkein puolivahingossa ja siten tarkemmin tutkittuna, jolloin on syntynyt lähes pieruvapaa hernekeitto. Takeita asiasta ei ole ja kaikki perustuu ohjeen kirjoittajan omaan kokemukseen ja kokeiluun.

Vaikutus voi olla kahden asian yhteissumma:

- Herneitä on liotettava n. 24 tuntia
- Liotusvesi on vaihdettava ennen keittämistä.

Kokeile itse. Tällä ohjeella on syntynyt erittäin hyvää hernekeittoa, jota on ollut vaikea jättää syömättä.

Avaa hernepussi varovasti saksilla ja kaada kouraasi hieman herneitä tarkistaen, ettei herneoiden joukossa ole roskia tai huonoja herneitä. Jatka tarkistaen koko pussi laittaen tarkistetut herneet kattilaan..

Tarkistuksen jälkeen huuhtele herneet varovasti, ettei niitä löydy sen jälkeen lavuaarista. Ota mahdolliset roskat pois.

Laita kattilaan 2 litraa vettä. Anna herneiden liota vähintään seuraavat 24 tuntia. Voi liota kauemminkin, jolloin keittämisaika lyhenee.

Keittämispäivänä poista liotusvesi ja huuhtele herneet toisen kerran.

Lisää 2 litraa vettä.

Paista naudan jauheliha kypsäksi. Lisää paiston aikana n. 1½-2 tl suolaa. Jätä jauheliha paistinpannulle.

Laita kattila levylle ja keitä keskilämmöllä 4/6 noin tunnin verran.

Lisää suola, meirami ja timjami. Lisää jauheliha.

Keitä vielä noin tunnin verran. Voit välillä maistaa, joko herneet ovat tarpeeksi kypsiä.

Mittaa lautaselle annos.

Hernekeiton sekaan voi silputa sipulia ja keittää parit kananmunat

Jos sinulla on kunnon pakastin, hanki pakastusrasioita. Kun keitto on valmis ja olet syönyt päivän "satsin", voit annostella pakastusrasioihin sopivan annoksen hernekeittoa. Muista antaa keiton jäähtyä hyvin. Laita vaikka maalarinteipinpala kannen päälle. Kirjoita tussilla teippiin ruoan nimi ja päivämäärä, jolloin olet annoksen pakastanut. Kun olet pakastanut ja syönyt keiton, voit pestä pakastusrasian ja poistaa maalarinteipinpala ja käyttää rasian uudelleen.

Vinkkejä:

- Monet vannovat palvilihan nimeen. Sitä voi pilkkoa hernekeiton sekaan.

- Jos laiskuus yllättää, voi kaupasta ostaa sika-nautapurkin. Yksi hyvä merkki on Tulip. Purkki auki, haarukalla varovasti vetäen liha ulos ja pilko lautasella keiton sekaan. Muista ensin varmistaa, että kyseinen merkki on hyvän makuista, sillä markkinoilla on myös hirveän makuista nötköttiä ja sitä makua ei halua hernekeiton sekaan.

- Erityinen vinkki tulee poronlihasta. Olen kerran ostanut joltain messuilta kolmionmuotoisen (pyramidin) purkin, jossa oli poronlihaa. Otin purkin kaapista, käänsin väärinpäin, avasin pohjan purkinavaajalla ja vedin poronlihan haarukalla ulos. Pilkoin poronlihan pieniksi paloiksi ja laitoin hernekeiton sekaan naudanlihan sijasta.

IKINÄ en ole syönyt yhtä hyvää hernekeittoa. Valitettavasti kyseisen poronlihan tuottajan nimi ei ole tiedossa. Myy purkkeja vain messuilla. Pyydetään ilmiantamaan kyseisen poronlihan myyjä, koska haluan osta sitä lisää.

Hernekeitto voi olla runsaan puoleinen yhdelle hengelle. Jos ei ole mahdollisuutta pakastaa loppuja (pari päivää sitä syö mielellään), voi ohjeen puolittaa käyttämällä vain n. puoli pussia herneitä, puolet jauhelihasta ym.

Muista tehdä kotiläksysi ja miettiä, mikä on halpaa ruokaa. Oliko tämä halpaa? Tai tarpeeksi halpaa? Mihin nähden? .


Herkkupeppuritarikunta suosittelee


[Etusivu]  [Reseptit]   [Arvostelut]  [Halpaa Tallinnassa]  [Vitsit]  [Niksit]  [Ilmaista ruokaa]  [Linkit]  

frank (at) dlc.fi